Informacje na temat ich pochodzenia są sprzeczne i niejasne. Wiadomo
jednak, że konie te wywodzą się od koni turkmeńskich. Podczas licznych
wojen i grabieży, ich hodowla zaczynała się chylić ku upadkowi. Udało
się ją odbudować dzięki arabskimklaczom (1336 r. - 1405 r.). Krew achał - tekińska płynie w żyłach wielu ras koni europejskich, dzięki ogierowi Turkmain Atti i jego 17 synom, kryjącym we wschodniopruskiej hodowli koni gorącokrwistych.
Ogier Byerley Turk (prawdopodobnie rasy turkmeńskiej lub czystej krwi
arabskiej) dał początek jednemu z podstawowych rodów hodowli pełnej krwi angielskiej.
Rasa tych koni zwraca uwagę swoją suchą budową ciała i lekkimi
chodami. Jego kończyny są długie i smukłe, z wysoko osadzonymi stawami.
Długi jest również grzbiet, a zad szeroki i silny. Pierś jest głęboka i
muskularna, lecz wąska. Długa i prosta szyja nadaje achał-tekinowi dumny
wygląd. Głowa jest sucha i zgrabna, o prostym profilu. Uszy są długie i
drobne; oczy duże i pełne wyrazu.
Opis, użytkowość
Konie te słyną z wytrzymałości. Jest to rasa pustynna, więc
przystosowała się zarówno do bardzo wysokich temperatur, jak i wyjątkowo
niskich. Umie pokonywać bardzo długie dystanse, bez odpoczynku, czy
pojenia. W 1935 r. odbył się słynny na cały świat bieg z Asztabanu do Moskwy. Startowały tam konie achał - tekińskie oraz spokrewnione z nimi - jońskie. Trasa wynosiła 4128 km, z czego 960 km prowadziło przez pustynię. Wyścig trwał 84 dni. Tego rekordu nigdy nie udało się pobić. W 1960 roku, na olimpiadzie achał - tekiński ogier Absent, zdobył złoty medal w ujeżdżeniu, dosiadał go Siergiej Fiłatow. Konie tej rasy osiągają wiele sukcesów w sporcie, m. in. dzięki sile, wytrwałości i odporności, jakimi obdarzyła je natura.
Zwykle gniada, kasztanowata, rzadziej siwa, kara lub bułana, z
charakterystycznym dla tej rasy miedzianym połyskiem. Krótka, miękka sierść, cienka skóra oraz delikatna, jedwabista grzywa i ogon.
Ciekawostki
Tradycyjną paszą konia achałtekińskiego w jego ojczyźnie jest wysuszona lucerna, jęczmień, a także jaja i pieczone ciasto.
Turkmeni preferują achał-tekiny o ciemnym umaszczeniu, zaś jasne uważają za mankament urody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz